
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), Türkiye ekonomisinin 2023 yılı büyüme beklentisini yüzde 2,6’dan yüzde 3,7’ye yükseltti. Bu, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 10,8 büyümesinin ardından, 2024 yılında da yüzde 1,9 büyüyeceği öngörülüyor.
UNCTAD’ın raporunda, dünya ekonomik büyümesinin 2023’te yüzde 2,4’e yavaşlayacağı tahmin edildi. Bu rakamın küresel mali sistemde reform yapılmasına, enflasyonla, eşitsizlikle ve kamu borcuyla mücadeleye yönelik daha pratik politikalara ve kritik piyasaların daha fazla gözetim altına alınmasına yönelik acil ihtiyacın altını çizdiği vurgulandı.
Raporda, ABD ekonomisinin artan faiz oranlarına rağmen kontrollü bir yavaşlama yaşayarak kötümser tahminlere meydan okuduğu belirtildi. “Yumuşak inişin” güçlü tüketici harcamalarına, mali kemer sıkma önlemlerinden kaçınılmasına ve yılın başlarındaki aktif parasal müdahaleye bağlanabileceği aktarıldı.
Raporda, Avrupa’nın potansiyel bir resesyonun eşiğinde olduğuna işaret edildi. Avrupa’da büyük ekonomilerin yavaşladığı ve Almanya’nın da daralma sürecinde olduğu vurgulandı.
Çin’in geçen yıla göre toparlanma işaretleri göstermesine rağmen, zayıf yurt içi tüketici talebi ve özel yatırımla karşı karşıya olduğu aktarıldı.
Raporda, temel endişelerden birinin özellikle daha gelişmiş ekonomilerdeki parasal sıkılaştırmadan orantısız bir şekilde etkilenen gelişmekte olan ülkelerde ekonomik eşitsizliğin devam etmesi olduğuna işaret edildi.
UNCTAD’ın raporu, Türkiye ekonomisinin 2023 yılında yüzde 3,7 büyüyeceğine dair olumlu bir sinyal veriyor. Ancak, küresel ekonominin yavaşlaması ve enflasyon gibi riskler, Türkiye ekonomisinin büyümesini olumsuz etkileyebilir.