EKONOMİFOREX

Yükselen Kama ve Düşen Kama (Takoz) Formasyonları Nedir?

Yükselen Kama ve Düşen Kama (Takoz) Formasyonları Nedir?

Teknik analizlerde karşılaşılan takoz (kama) formasyonu nedir? Bu formasyon fiyata nasıl etki eder?

Teknik analizlerde kullanılan, mevcut fiyat trendinde duraklama yaşanacağı sinyalini verecek biçimde yukarı ya da aşağı yönelen, üçgen benzeri modele “kama” ya da “takoz” ismi verilir.

Takoz (ya da kama) modeli gözlendiğinde, genellikle yatırımcıların paritenin yönü konusunda kararsız oldukları anlamı çıkar.

Aslanlar ile Kurtların arasındaki mücadelede üstün olan tarafın güç kaybetmeye başladığı, zayıf olanınsa dengeyi yakaladığı düşünülen bu model oluştuğunda, duruma göre trendin devam edeceği veya aksi yönde ilerleneceği sinyalleri alınabilir.

Takoz ya da kama modelleri yukarı ya da aşağı yönüne göre iki temel gruba ayrılır:

Yükselen takoz (kama) formasyonu

Dip fiyatlardaki artış, yükselen tepelerden daha hızlıysa yükselen takoz formasyonu oluşur. Parite, yükselen dip fiyatlarda gözlenen destek trend çizgisi ile yükselen tepe fiyatlarla oluşan direnç trend çizgisi arasında sıkışmaya başladığında bu model karşımıza çıkar.

Destek çizgisinin açısı, direnç çizgisinden daha büyüktür. Böylece yükselen destek ile direnç çizgisi arasında yükselen bir kama meydana gelir. Bu tip formasyon gözlendiğinde, konsolidasyonun ardından aşağı ya da yukarı yönlü hareket beklentisi içine girilir.

“Yükselen kama, Kurt piyasası esnasında gerçekleşiyorsa genellikle düşüşle sonuçlanır. Aslan piyasası sırasında gözlenen yükselen takoz ise aşağı hareketin süreceği sinyalini verir.”

Aslan piyasasında gözlenen yükselen takozlar, belli bir süre tepki alımlarıyla fiyatın artıracağına, destek çizgisinin aşağı yönlü kırılmasının ardındansa düşüş trendinin süreceğine işaret eder.

Düşüş ya da yükseliş trendinde olması fark etmeksizin yükselen kama ya da takoz modeli gözlendiğinde, trader’lar genellikle düşüş yaşanacağını hesap ederek pozisyon alırlar.

Alçalan takoz (kama) formasyonu

Yükselen kama modeline benzer biçimde alçalan takoz formasyonu da, tersine dönüş ya da genel sürecin devamı işareti olarak yorumlanabilir.

Dip fiyatlardaki düşüş hızı, azalan tepe fiyatlarına kıyasla daha yavaşsa alçalan takoz formasyonu oluşur. Parite, alçalan dip fiyatlarda gözlenen destek trend çizgisi ile düşüş sürecindeki tepe fiyatlarda oluşan direnç trend çizgisi arasında sıkışır.

 

Destek çizgisinin açısı, direnç çizgisinden daha azdır. Böylece gerileyen destek ile direnç çizgisi arasında alçalan kama meydana gelir.

“Alçalan kama, Kurt piyasası esnasında gerçekleşiyorsa genellikle yükseliş eğilimi devam eder. Aslan piyasası sırasında gözlenen alçalan takoz ise aşağı hareketin tersine döneceği ve yükselişin başlayacağı sinyalini verir.”

Alçalan takoz, yukarı yönlü fiyat trendinin yaşandığı süreçte görülüyorsa, belirli bir süre tepki satışlarının yaşanacağı, daha sonra ise yükselişin gözleneceği yorumu yapılabilir.

Modelin direnç çizgisinin kırılmasıyla birlikte kurt piyasasının sürmesi beklenir. Bir başka deyişle trendin devam edeceği anlaşılır.

Alçalan takozlar düşüş trendinde görüldüğünde ise keskin bir dönüşün yaşanabileceği sinyali alınır. Akabinde yükseliş beklenir.

Hatırlatma: Hiçbir teknik gösterge tek başına fiyat tahmini yapmak için yeterli değildir. Hemen her indikatör verisinde olduğu gibi, takoz (kama) modeli de diğer piyasa verileriyle birlikte kullanıldığında anlam ifade eder.

SORUMLULUK REDDİ: Burada yer alan ifadeler yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaları iyice araştırmadan, farklı çevrelerden yorum almadan kesinlikle işlem yapmayın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu